Peki ya Tarih? Tarih nedir?
İnsan topluluklarının geçmişteki yaşayış tarzlarını, kültür ve uygarlıklarını, sosyal ve ekonomik yapılarını neden-sonuç ilişkisi içinde yer ve zaman göstererek inceleyen, elde ettiği bulguları, belgelere dayanarak tarafsız bir şekilde açıklayan sosyal bilim dalına ”Tarih” denir.

Sanat Tarihi Nedir?
Sanat Tarihi, görsel sanatların tarihsel evrimini inceleyen bilim dalıdır. Her bilimde olduğu gibi bazı amaçları vardır bunlar;
- Bir sanat yapıtının kökenini tespit etmek (yapıtı hangi kültürün, hangi meslek grubunun veya kimin yaptığını belirlemek.)
- Bir sanat yapıtının bir kültürün gelişim çizgisi ya da sanatçının meslek yaşamı içinde hangi aşamada gerçekleştiğini belirlemek.
- Sanat geleneklerini üslupsal ve biçimsel gelişimleri bakımından tarihsel perspektif içinde değerlendirmek.
- Ayrıca Sanat Tarihi görsel sanatlarda dinsel simge-sembol, tema ve konuların çözümlenmesiyle uğraşan ”İkonografi” alanını da kapsar.

Sanat Tarihi Neden Önemlidir?
Sanat Tarihi Farklı Bir Bakış Açısı İle Bakmayı Öğretir
Sanat Tarihi; arkeoloji, tarih, sosyoloji, filoloji gibi pozitif bir bilim dalıdır. Nesnel değildir ve her yeni gün sanat tarihinin gelişimi açısından çok önemlidir. Her yeni bilgi, her yeni kazı arkeoloji biliminde olduğu gibi Sanat Tarihinde de oldukça önemlidir ve değişikliğe açıktır. Bununla birlikte çeşitli fikirler ve bakış açıları Sanat Tarihinin yorumlanmasında oldukça önemli bir rol oynar. Örneğin Eugène Delacroix’in ‘Halka yol Gösteren Özgürlük’ tablosu tam bir yanlış anlaşılan özgürlük tablosu olmuştur aslında. Ressam yaşadığı ülkede halkın ayaklanmasına yol açan devrimden hoşnut değildi, özgürlük alanını kısıtladığını düşünüyor ve tehlikeli buluyordu. Delacroix bu durumu eleştiren bir resim yapmayı kafaya koymuştu ancak amacı devrimcileri yüceltmek değildi. Aksine o kralcı bir anlayışa sahipti. ,Resim farklı bir bakış açısı ile yorumlandığında devrimin aslında yüceltilmediğine ve devrime katılan insanların onun nezdinde doğru şeyler yapmadıklarını anlamak mümkündür. Resmin ikonografisine bakıldığında etraftaki insanlar öldürdükleri askerlerden çaldıkları eşyaları üstlerinde taşıyorlardı ve saldırgan imajı sergilemekteydi..
Bunun gibi birçok örnek bakmak ve görmenin aslında ne kadar önemli ve farklı terimler olduğunu Sanat Tarihi aracılığı ile bizlere gösterir.

Sanat Tarihi Geçmişle Günümüz Arasındaki Köprüdür
Tarih öncesi birçok medeniyet dünyanın çeşitli yerlerinde farklı dönemlerde farklı şekillerde yaşamışlardır. Günümüzde ilk çağa kadar insanların nasıl yaşadığını ne ile beslendiklerini, inançlarını, mitolojilerini, hayat koşullarını ve daha çoğu bilgiyi Sanat Tarihi, Tarih, Arkeoloji gibi bilim dalları yardımı ile ortaya çıkarır. Örneğin ilk çağa ışık tutan mağara duvar resimleri avcılığı, toplayıcılığı hatta büyüyü bile bize gösterir.

Sanat Tarihi Merak Uyandırır
Merak duygusu bizleri kendimizi keşfetmeye iter. Araştırmalar, okuduğumuz kitaplar, izlediğimiz film belgesel ve diziler hepsinin arkasındaki duygu merak değil midir? Mesela mısır piramitleri M.Ö 2551 yılında o dönemki teknoloji ile nasıl yapıldı? 170.000 ton ağırlığındaki kayalar nasıl taşınıp muntazam bir mimari inşa edildi? Hakkında uzaylıların yardımı dahi olabileceği düşünülen birçok teori 2018 yılında piramitlerin yapımında inşa edilmesinde görev alan ‘Merer’ isimli bir mısırlının günlükleri ile farklı bir boyut kazandı. 3000 yıllık bu günlüklere göre 2 buçuk tonluk dev kireçtaşı ve granit bloklar, Nil Nehri üzerinden tahta sandallarla piramidin yapıldığı bölgeye taşındı. Sandallar iplerle birbirine bağlanırken, eski Mısırlı mühendisler de geçiş için Nil kıyısındaki bir limandan piramidin inşa edileceği Gize’ye doğru kanal açtı. Böylece 800 km öteden dev taşlar getirildi ve piramitlerin inşası başladı.
Bu ve bunun gibi sayısız dünya mirası bizleri meraklandırırken sanat tarihinin önemini bir kez daha gözler önüne serer.

|